Korsan içerik kaldırma, sanal alemin en önemli problemlerinden birisinin çözülmesi amacıyla sıkça başvurulan bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Kişiler, internet ortamının sağladığı avantajları en iyi şekilde kullanmayı amaçlamakta olup bu sebeple sahip oldukları içerikleri yayınlamakta ve diğer insanlara ulaştırmayı hedeflemektedirler. Fakat çoğu zaman korsan makale gibi istenmeyen sorunlarla karşı karşıya kalmak kaçınılmaz bir sonuç haline gelmektedir. İster korsan makele isterse bir başka içerik olsun her halde korsan içerik kaldırma işlemi için hukuki yollara başvurulması en doğrusu olacaktır.
Korsan içerik kaldırma, sahip olunan içeriklerin izinsiz bir şekilde başka sitelerde yayınlanması sonucunda başvurulan bir yoldur ve günümüzde sıkça karşımıza çıkmaktadır. Hatta bu tür yayınlar kişilerin ve şirketlerin online itibar yönetimini kaybetmelerine neden olabilecek ciddi tehlikeleri de beraberinde getirmektedir. Emek verilerek hazırlanan ve hedef kitleye en güzel şekilde sunulmayı amaçlanan içeriklerin haksız bir şekilde bir başkası tarafından kullanılmış olması elbette ki çok can sıkıcı bir durumdur. Fakat korsan içeriklerin engellenmesi ve kaldırılması çok da kolay bir işlem değildir. Özellikle bir kurum adına, yani örneğin bir yayınevi adına, korsan içerik paylaşılıyorsa buna hemen müdahalede bulunulması gerekmektedir. Aksi halde istenmeyen pek çok problem ve zararla karşılaşmak söz konusu olacaktır. Bu durum yalnızca kişi ve yayınevleri bakımından değil; ticaret ortamı içerisinde de sıkça karşımıza çıkmaktadır. Pek çok kimse adına güvenilen ticaret sitelerinin ismini kullanarak kendine yarar sağlayacak şekilde internetten ticaret yapmaya çalışmaktadır. Böylelikle de korsan içerik paylaşımı git gide yaygınlaşıyor. Bu ve benzeri herhangi bir durum karşısında korsan içerik kaldırma yoluna başvurulması gerekmekte olup bunun için alanında uzman bir bilişim avukatına danışılmalıdır.
İnternetten Korsan İçerik Kaldırma
Korsan içerik kaldırma işlemi için esasen temelde iki yola başvurulması mümkündür. Bunlardan ilki, korsan içerik paylaşan site sahibiyle doğrudan iletişime geçmektedir. Eğer site sahibiyle iletişime geçilemiyorsa ya da site sahibi, korsan içerik kaldırma talebini reddediyorsa bu durumda hukuki yollara başvurulmalıdır.
Korsan içerik kaldırma işleminin yasal dayanağını 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu oluşturmaktadır. Bu kanuna göre, internet ortamında paylaşılan bir içeriğin de telif hakkı söz konusudur. Yani sırf basılı kaynak değil diye bu içeriğin bir telif hakkı olmadığını söyleyemeyiz. Dolayısıyla içerik sahibinin izni olmaksızın onun bir başka yerde yayınlanması, korsan içerik paylaşımına girecektir. İlgili kanuna göre, bir eseri topluma açık yerlerde gösteren ya da temsil eden, gösterimi düzenleyen ya da Dijital PR iletimi dahil olmak üzere her nevi işaret, özellikle başta belirtildiği gibi bunların izinsiz görüntü veya ses kaydı paylaşımına yarayan araçlarla yayan veyahut yayımına aracılık eden kişiler hakkında cezai işlem uygulanacaktır. Dolayısıyla internetten içerik kaldırma işlemi gerçekleştirildiği zaman yalnızca söz konusu içerik kaldırılmayacak; aynı zamanda bu içeriği korsan olarak yayınlayan kişi veya kişiler hakkında da ilgili kanuna göre cezai işlem uygulanacaktır.
Korsan İçerik Kaldırmada Bilişim Avukatının Rolü
Korsan içerik kaldırmada bilişim avukatına büyük rol düşmektedir. Bu işlemin hızlı ve prosedürlere uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi, içerik sahibi bakımından önemlidir. Dolayısıyla hızlı ve sorunsuz bir şekilde içerik kaldırma işleminin yapılmasında hukuki destek almak kaçınılmaz olacaktır. Aksi halde kişiler, yanlış yol izleyecek ya da ilgili prosedürleri gereği gibi yerine getirmeyecektir ki bu da hak kayıplarına ve zararlara sebebiyet verecektir. Fakat bilişim avukatı, sahip olduğu teknik ve hukuki bilgi ile problemin tespitini yapacak ve bunun çözümüne uygun hukuki yola zaman kaybı yaşanmadan başvuracaktır. Böylece haksızlığa uğrayan içerik sahibinin hem zararları telafi edilebilecek hem de olası hak kayıplarının önüne geçilebilecektir.